Ο Ήφαιστος ήξερε όλη την ιστορία της F1 απ' έξω και ανακατωτά από το πρώτο Γκραν Πρι, καθώς μεγαλώνοντας μέσα στο συνεργείο του πατέρα του Ηφαιστίωνα σε κάποιο νησί της Κεντρικής Μεσογείου, άκουγε συνέχεια γι' αυτήν από τις συζητήσεις των μεγαλυτέρων.
Από τα πρώτα του παιχνίδια ήταν ένα δεκαράκι κλειδί, «γερμανικό» από την μία και από την άλλη πολύγωνο. Προτίμησε αυτό ο Ήφαιστος από όλη την σειρά εργαλείων του πατέρα του, γιατί του φάνηκε βολικό, ούτε πολύ μικρό, ούτε πολύ μεγάλο και είχε και διαφορετικά σχήματα στις άκρες του.
Ο Μιχαήλ Υποδηματοποιός με το «Μαύρο Άλογο» και πιο πίσω ο Φανουήλ Μάζιος με την «Μακριά Λάρα». |
Μαζί με τον εξάδελφό του Μιχαήλ, περίμενε για να δει να ξεπροβάλλει από την στροφή το πρώτο καρτ στους ατελείωτους αγώνες του Ηφαιστίωνα με τον αδελφό του Εύοδο τον Υποδηματοποιό, ο οποίος Εύοδος ήταν πάντα ένα κλικ ταχύτερος από τον Ηφαιστίωνα και πάντοτε (ή μάλλον σχεδόν πάντοτε) τον νικούσε. Αυτό ο Ηφαιστίωνας το «έφερε βαρέως» γιατί αν και μηχανικός ο ίδιος, νικιόταν από έναν που κατασκεύαζε ... υποδήματα ... έστω και αν αυτά τα υποδήματα ήταν υπόδειγμα σχεδίου και κατασκευής.
Ο Ήφαιστος συχνά αναπολούσε νοσταλγικά τον ήχο από τους κινητήρες εσωτερικής καύσεως καθώς αυξομειώνονταν οι στροφές ανά λεπτό και σίγουρα κάποιες στιγμές του έλειπε η παλιά διακριτικά διάχυτη μυρωδιά βενζίνης και λαδιών και η αίσθηση της ανοικτής ατμόσφαιρας των «αρχαίων» Γκραν Πρι.
Εδώ κάτω στα πιτ της ομάδας του στο υπόγειο σηραγγώδες αυτοκινητοδρόμιο, ακόμη αισθανόταν κάπως αποπνικτικά. Ωστόσο, η εμπειρία του από το παιδικό του παιχνίδι, το δεκαράκι, του είχε προσδώσει την ικανότητα να εστιάζει με το βλέμμα του σε μεγάλη απόσταση και αυτή την στιγμή έβλεπε κιόλας στην αρχή της ευθείας αριστερά του να ξεπροβάλει το μονοθέσιο της ομάδας του ακριβώς πίσω από το προπορευόμενο, αλλά έχοντας ήδη πάρει πορεία προσπεράσματος.
Ήλπιζε ότι η καινοτομία που είχε εφαρμόσει στους συσσωρευτές θα έδινε την απαραίτητη επιπλέον ισχύ στους ηλεκτροκινητήρες για να αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα στην μεγάλη ευθεία εκκίνησης - τερματισμού από τον ανταγωνισμό. Η τελευταία αλλαγή συσσωρευτών δεν είχε πάει και τόσο καλά ... την χρειαζόταν αυτήν την ισχύ ...
Τα μονοθέσια πέρασαν από μπροστά του σε σχηματισμό και χάθηκαν στο βάθος της σήραγγας φθάνοντας στο τέλος της ευθείας για να πάρουν την στροφή.
- Τώρα στα φρένα ... θα τον περάσει;
Τα μονοθέσια έστριψαν και χάθηκαν. Γύρισε το βλέμμα του στα μόνιτορ με αγωνία. Αυτό που είδε, λύτρωσε την αγωνία του και συνέχισε να παρακολουθεί τα μόνιτορ με χαρά και επιφωνήματα θριάμβου.
Ο Μιχαήλ Υποδηματοποιός με το «Μαύρο Άλογο» οδηγούσε πλέον τον αγώνα. Ο Μιχαήλ (πρώτος εξάδελφος του Ήφαιστου) είχε κάνει κιόλας μια μικρή διαφορά από τον δεύτερο πλέον Φανουήλ Μάζιο με την «Μακριά Λάρα», καθώς έστριβε με μαεστρία στις στροφές. Οι γύροι είχαν φτάσει τους 75, αρκεί να κρατούσε δύο γύρους ακόμη ... Ο Ήφαιστος αισθάνθηκε πάλι κάπως αποπνικτικά και νοσταλγικά ...
Βέβαια, ούτε περνούσε από το μυαλό του ότι το ίδιο αποπνικτικά με το περιβάλλον και νοσταλγικά προς τον καθαρό αέρα θα αισθάνονταν και ο παπά-Χριστόδουλος ενώ στέκονταν περίπου στο ίδιο σημείο πολλά χρόνια όμως αργότερα, και μετά την ΜΕΓΑ.ΓΕ.ΚΑ. Είχε ετοιμαστεί για τον Εσπερινό και περίμενε τους Κρυπτούς της «ενορίας» του για να βάλει «Ευλογητός». Κοίταξε στο βάθος του διαδρόμου με τα χαλάσματα για να δει αν έρχεται κάποιος.
- Είναι νωρίς ακόμη ... σκέφτηκε. Γύρισε το βλέμμα του προς το Ιερό και για μια ακόμη φορά δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που έβλεπε.
Ποιος ο λόγος κάποιες σπασμένες μαρμάρινες κολόνες και άλλοι συμπαγείς μαρμάρινοι όγκοι που βρέθηκαν εκεί μετά από την ΜΕΓΑ.ΓΕ.ΚΑ. να σχηματίσουν ένα υποτυπώδες, εντούτοις όμως απολύτως λειτουργικό Ιερό με χαμηλό τέμπλο, την Ωραία Πύλη του και την Αγία Τράπεζα πιο μέσα;
Ποιος πνευματικός αλγόριθμος προέβλεψε μέσα στο χάος να υπάρχει ο σπόρος σινάπεως που θα βλαστήσει και θα δώσει δένδρο ευσκιόφυλλο, στο οποίο θα αναπαύονται όλα τα «πετεινά του ουρανού»;
(Συνεχίζεται)
Τομάτας > 1. > 2. > 3. > 4. > 5. > 6. > 7. > 8. > 9. > 10. > 11. > 12.